Et innblikk i det levde livet ytterst ved havet

Torsdag 22.november lanserte Museum Vest og Sogelagene i Sund, Fjell og Øygarden kommune den 18.utgaven av den kulturhistoriske årboken Havstrilen - en unik lokal dokumentasjon.

Havstrilen er fylt med over 130 sider kulturhistorie, og inneholder bidrag og artikler som skildrer hverdagslivets små og store hendelser. Her kan man blant annet lese om broen som omskapte Sotra, russiske krigsfanger på Fjell Festning, samt helse og levekår på 1800-tallet.

- Dette er spennende lesing som gir et helt unikt innblikk i det levde livet ytterst ved havet - både nå og før i tiden, sier redaktør og bidragsyter Vigleik Røkke Mathiesen ved Fjell Festning, Museum Vest. Han står bak artikkelen "Garden Fjell i den europeiske kultursoga".

Solen strålte og det var godt oppmøte på lanseringsarrangementet på Fjell Festning. Lanseringen ble markert med presentasjon av flere av bidragene, og det ble gitt en spesiell takk til Kjell Terje Dåvøy som gikk bort i mai. Han har vært den viktigste bidragsyteren til Havstrilen helt siden starten i 2001.

- Det er ingen tvil om at Havstrilen blir fattigere uten hans penn, sier Bjørg Christophersen, daglig leder på Kystmuseet i Øygarden, Museum Vest.

I år er det satt ny rekord, og årboken består av hele 17 ulike bidrag fra de tre kommunene.

- Havstrilen dokumenterer og ivaretar lokalhistorien vår på en helt spesiell måte, og det er utrolig spennende å være med å bidra. Vi skjønner ikke hvorfor ting har vært som de har vært, før vi virkelig tar et dypdykk i enkelthistoriene, sier Svein Eide, som har skrevet om den historiske utviklingen til kommunegrensene som nå skal sammenslås.

Havstrilen koster 200 kr. og kan kjøpes i bokhandlere og på dagligvarebutikker i Fjell, Sund og Øygarden kommune, samt flere av Museum Vests museumsbutikker: Fjell Festning, Nordsjøfartmuseet i Telavåg, Kystmuseet i Øygarden og Norges Fiskerimuseum.