Åtte museumsopplevelser du vil få med deg!

Oppdag og utforsk steder som betyr noe! Museum Vest sine åtte museer i Bergen og omegn tilbyr en uslåelig kombinasjon av historie, kultur, natur og aktiviteter. Bli bedre kjent med Norges rike kyst-, fiskeri- og sjøfartshistorie, den sterke krigshistorien og verdensarven som restaureres for våre kommende generasjoner.

I tillegg til spennende utstillinger tilbyr vi også flotte kafé og turmuligheter - enten du kommer alene, med en god venn eller familien. Høstferie i Bergen og omegn? Vi har flere ulike aktiviteter for barnefamilier i høstferien.

1. Velkommen inn i hanseatenes mystiske og spennende verden!

Bli med på en historisk vandring i hanseatenes fotspor på Bryggen og de vakre Schøtstuene. Bryggens smale passasjer holder på mange hemmeligheter. Hva vet du om Bergen og hansatiden? Et museumsbesøk på Det Hanseatiske museum og Schøtstuene lar deg utforske alle sider av hanseatenes liv – fra det unike handelsnettverket til hverdagslivet på Bryggen. Museet tilbyr familieomvisninger og skattejakt.

Opplev Det Hanseatiske museum og Schøtstuene.

 

2. La deg inspirere av ekte fiskerhistorier!

Opplev interaktive og lekne utstillinger og aktiviteter for både barn og voksne. Her kan hele familien ta et dypdykk i fortellinger om fiskeri-og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge og vårt fiskerike hav. I havnen kan du låne en miljøkajakk eller leie en robåt. Nyt kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt på museumskafeen Bod24

Besøk Norges Fiskerimuseum.

 

3. 2000 år med sjøfartshistorie!

Bergens Sjøfartsmuseum kan du bli med på en interessant vandring som forteller om Norges forhold til havet gjennom tusenvis av år – det hele rikt illustrert med flotte modeller, båter i full størrelse, arkeologiske funn og spennende bruksgjenstander. Barna kan utforske skipsdekket, gå i det gamle styrhuset til "Statsraad Lehmkuhl", kikke inn i en ekte kanon, , lage sin egen trebåt og mye, mye mer. Blir de små med på rottejakt, venter kanskje en liten påskjønnelse!

Utforsk Bergens Sjøfartsmuseum.

4. Bli kjend med livet i, og ved havet!

Kystmuseet i Øygarden fortel om livet ved havet før og no. I hovudutstillinga kan du utforske dei siste 12.000 år med kysthistorie, frå sild og pote til 7 dagars bryllupsfest med alt tilbehør. I kafeen kan du nyte nysteikte lapper, kaffe og is med mer. Vi har flott terrasse med le for nordavinden. I museumsbutikken finn du mykje artig som du ikkje finn alle andre stadar.
Vil du utforske Ovågen på eiga hand, har vi utleige av både robåt og kano. Vi har gratis utlån av fiskeutstyr, og vil du på skattejakt i fjøra har vi både hov og vannkikkert til låns. Og sist men ikkje minst, så har vi flotte bademuligheter rundt museet, inkludert ei liten sandstrand ideell for småborna.
Nemnde vi at på kvardagar kan du kl 12 og 13 bli med i RIB-båten vår til visingsenteret for havbruk? Her får du møte både røktaren sjølv og laksen – og du får deg ein frisk liten tur på sjøen.

Se våre aktiviteter på Kystmuseet i Øygarden.

 

5. Utforsk et av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa!

Fjell Festning ble bygget av tyskerene og spilte en nøkkelrolle i forsvaret av Bergen under 2. verdenskrig. Festningen ligger på et platå vest på Sotra, 176 meter over havet, og holder til i et populært turområde. På det vidstrakte platået er det et rikt dyre- og fugleliv. Det er ikke uvanlig å se havørn tett på kaféen i kanontårnet! Nede i den fjorten meter djupe Kanonbrønnen kan du utforske spennende utstillinger. Les mer om museumsbesøket og veibeskrivelse.

Opplev Fjell Festning.

 

6. Lær om tragedien som rammet bygden Telavåg under 2. verdenskrig!

Den 30. april 1942 ble det lille kystsamfunnet Telavåg på Sotra jevnet med jorden. Drapet på en norsk agent og to Gestapo-offiserer utløste Telavågtragedien. Denne dramatiske hendelsen i Norges krigshistorie kan du bli kjent med på Nordsjøfartmuseet. Nordsjøfarten beskriver hvordan kystsamfunnet var aktivt i motstandsarbeidet under krigen. Kom tett på de sterke historiene på museet og ute i naturen. I kaféen og på uteterrassen kan du nyte en kopp kaffe til den spektakulære havutsikten. Kombiner museumsbesøket med en tur i de vakre Nordsjøløypene! Les mer om utstillingeropplevelser og aktiviteter.

Besøk Nordsjøfartmuseet i Telavåg.

 

7. Krigshistorie og friluftsliv midt i øyriket!

På vakre Herdla, midt i naturreservatet, finner du nye Herdla Museum med utstillinger om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet Gul-16. Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv. Etter en 45 minutters kjøretur fra Bergen til Herdla Fort, finner du det perfekte utgangspunkt for både å besøke fuglereservatet, badestrender, padle kano, fiske og se restene av den tyske festningen på øya.

Besøk Herdla Museum

 

8. Lær om motstandskampen og de hvite englene i Matrefjellene!

Bjørn West Museet har navnet sitt etter den norske geriljabasen som holdt til i Matrefjellene de siste månedene av 2. verdenskrig. På museet finner du en større samling av våpen, utstyr og personlige effekter som hørte til Bjørn West-soldatene og lokalbefolkningen i bygdene rundt basen. Fjellene ligger her fortsatt, innbydende og klare for å gi deg turopplevelser du sent vil glemme. Tar du turen hit, vil du kjenne både den rike historien og natur- og kultur-verdiane på pulsen! 

Opplev Bjørn West Museet.

 

Se et utvalg av ting å gjøre på museene her

Våre utstillinger.