Åtte museumsopplevelser du vil få med deg

Har du planer om en tur til Vestlandet? Museum Vest har hele åtte museer i Bergen og omegn med spennende tilbud for hele familien. Dette er sommeren for å oppdage og utforske historien, naturen og stedene som betyr noe!

Mange forbinder nok museer utelukkende med utstillinger - og spennende utstillinger tilbyr vi selvsagt. Totalopplevelsen er imidlertid det som gjør besøket! Du finner et hav av spennende ting å gjøre i Bergen og distriktene omkring. Mulighetene og tilbudene er mange, uansett om du ønsker å dele besøket med familie, venner eller velger å dra alene i ro og mak.

1. Velkommen inn i hanseatenes mystiske og spennende verden! Hver lørdag og søndag kan du bli med på en historisk vandring i hanseatenes fotspor på Bryggen og de vakre Schøtstuene. Gå gjennom Bryggens smale passasjer og opplev nye utstillinger i hanseatenes gamle storstue, og få mange interessante fakta om Bergen og hansatiden. Et museumsbesøk på Det Hanseatiske museum og Schøtstuene lar deg utforske alle sider av hanseatenes liv – fra det unike handelsnettverket til hverdagslivet på Bryggen. Museet tilbyr familieomvisninger.

2. La deg inspirere av ekte fiskerhistorier! Norges Fiskerimuseum har interaktive og lekne utstillinger og aktiviteter for barn og voksen. Her kan hele familien ta et dypdykk i fortellinger om fiskeri-og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge og vårt fiskerike hav. I havnen kan du padle miljøkajakk, leie robåt og utforske sjødyr i fjæra. Nyt kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt på museumskafeen Bod24

3. Besøk et av Norges største sjøfartsmuseer!Bergens Sjøfartsmuseum kan du bli med på en interessant museumsvandring som forteller om Norges forhold til havet gjennom tusenvis av år – det hele rikt illustrert med flotte modeller, båter i full størrelse, arkeologiske funn og spennende gjenstander. Barna kan utforske skipsdekket, kikke inn i en ekte kanon, lage sin egen trebåt og mye mer. Blir de små med på rottejakt, venter kanskje en premie!

4. Aktiviteter og utstillinger om kysten! Få steder er den historiske tidslinjen så synlig som ved Kystmuseet i Øygarden. Her, midt i det moderne oljeeventyret, kan du se hvordan mennesker gjennom tidene har levd og overlevd ved å utnytte naturen og naturressursene rundt seg. Omkranset av vakker kystnatur finner du mange turmuligheter.  På den nye gjestekaien kan du legge til med båt!

5. Utforsk et av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa! Fjell Festning spilte en nøkkelrolle i forsvaret av Bergen under 2.Verdenskrig. 75 år etter at krigen tok slutt, kan du fremdeles oppleve festningen som ble bygget av tyskerne. Festningen ligger på et platå vest på Sotra, 176 meter over havet, og holder til i et populært turområde. På det vidstrakte platået er det et rikt dyre- og fugleliv. Det er ikke uvanlig å se havørn tett på kaféen i kanontårnet! Nede i den fjorten meter djupe Kanonbrønnen kan du utforske spennende utstillinger. Les mer om museumsbesøket og veibeskrivelse.

6. Lær om tragedien som rammet bygden Telavåg i 2.verdenskrig! Den 30. april 1942 ble det lille kystsamfunnet Telavåg på Sotra jevnet med jorden. Drapet på en norsk agent og to Gestapo-offiserer utløste Telavågtragedien. Denne dramatiske hendelsen i Norges krigshistorie kan du bli kjent med på Nordsjøfartmuseet. I kaféen og på uteterrassen kan du nyte en kopp kaffe til den spektakulære havutsikten. Kombiner museumsbesøket med en tur i de vakre Nordsjøløypene! Les mer om utstillingeropplevelser og aktiviteter.

7. Krigshistorie og friluftsliv midt i øyriket! Vest for Bergen ligger vakre Herdla, en liten øy med sitt eget museum. Her finner du utstillinger både om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet Gul-16. Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv. Etter en 45 minutters kjøretur fra Bergen til Herdla Fort, finner du det perfekte utgangspunkt for både å besøke fuglereservatet, bade, padle kano, fiske og se restene av den tyske festningen på øya.

8. Lær om motstandskampen og de hvite englene i Matrefjellene! Bjørn West Museet har navnet sitt etter den norske geriljabasen som holdt til i Matrefjellene de siste mnd. av 2.Verdenskrig. På museet finner du en større samling av våpen, utstyr og personlige effekter som hørte til Bjørn West-soldatene og lokalbefolkningen i bygdene rundt basen. Fjellene ligger her fortsatt, innbydende og klare for å gi deg turopplevelser du sent vil glemme. Tar du turen hit, vil du kjenne både den rike historien og natur- og kultur-verdiane på pulsen!

Les mer om våre åpningstider her.

Se et utvalg av ting å gjøre på museene her. 

Følg våre museer på Facebook: 
Bjørn West Museet
Bergens Sjøfartsmuseum
Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene
Fjell Festning
Norges Fiskerimuseum
Nordsjøfartmuseet i Telavåg
Kystmuseet i Øygarden
Herdla Museum