Åtte museumsopplevelser du vil få med deg!

Oppdag og utforsk steder som betyr noe! Museum Vest sine åtte museer i Bergen og omegn tilbyr en uslåelig kombinasjon av historie, kultur, natur og aktiviteter. Bli bedre kjent med Norges rike
kyst-, fiskeri- og sjøfartshistorie, den sterke krigshistorien og verdensarven som restaureres for våre kommende generasjoner.

Fjell festning - Besteforeldre med barnebarn

I tillegg til spennende utstillinger tilbyr vi også familieaktiviteter, omvisninger og flotte kafé og turmuligheter - enten du kommer alene, med en god venn eller familien. Kom til oss og opplev steder som betyr noe! 

1. Velkommen inn i hanseatenes mystiske og spennende verden!

Bryggens smale passasjer holder på mange hemmeligheter. Hva vet du om Bergen og hansatiden? Et museumsbesøk på de vakre Schøtstuene, en del av Det Hanseatiske museum og Schøtstuene viser deg ulike sider av hanseatenes liv – fra det unike handelsnettverket til hverdagslivet på Bryggen. Bli med på en historisk guidet tur i hanseatenes fotspor på Bryggen og de vakre Schøtstuene. Museet tilbyr familieomvisninger med skattekart.

Opplev Det Hanseatiske museum og Schøtstuene.


 

2. La deg inspirere av ekte fiskerihistorier!

Opplev interaktive og lekne utstillinger og aktiviteter for både barn og voksne i autentiske sjøboder fra 1700-tallet. Her kan hele familien leke, lære og utforske fortellinger om fiskeri-og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge og vårt fiskerike hav. I havnen kan du låne en miljøkajakk eller leie en robåt. Om sommeren kan du ta den historiske fergen Beffen til og fra museet. Nyt kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt på museumskafeen Bod24

Besøk Norges Fiskerimuseum.

 

3. Norsk og bergensk sjøfartshistorie!

Hvordan kunne lille Norge bli en av verdens største sjøfartsnasjoner, og hva kjennetegner sjøfartsbyen Bergen? I vårt praktbygg på Nygårdshøyden med utsikt over innseilingen til Bergen, gir vi deg historien om norsk og bergensk sjøfart. Følg utviklingen fra vikingskip til supertanker, få innsikt i sjømannsliv i krig og i fred og se skatter fra havets bunn.

Besøk temautstillingen SKEIVE SJØFOLK og lytt til sjøfolkenes egne fortellinger. Hvordan var det å være skeiv i den norske handelsflåten i perioden 1950-1980?  (vises til 31.12.23).

Ta med barna på «rottejakt» i museet, en enkel og engasjerende aktivitet for hele familien.

Trenger dere en liten pause, har vi is og kaffe i kafékroken. I vår fine museumsbutikk finner du et spennende utvalg til liten og stor, inkludert en variert samling maritim litteratur.

Utforsk Bergens Sjøfartsmuseum

4. Livet langs kysten i 11 000 år!

Kystmuseet i Øygarden er det perfekte stedet for ei dag ved sjøen. Med utstillinger knyttet til kystkultur, guidet tur til havbruksanlegg og Taremare sjøbad, ligg forholdene til rette for en ekte kystopplevelse.
Utstillingene forteller historien om menneskene og naturens samspill gjennom tidene – fra fangstfolk til fiskerbonde, fra torvbruk til olje og gass, og inn i det grønne skiftet. Vi er stolt av å vise frem våre rike bryllup- og drakttradisjoner, hvor brudekronen bokstavelig talt er «kronen på verket».

Bli med på båttur med RIB til et havbruksanlegg, se fisken på nært hold og få et innblikk i hvordan norsk produksjon av laks/ørret foregår.
På varme sommerdager kan vi friste med flere flotte bademuligheter for liten og stor. Nyt en is fra kafeen på vår solrike terrasse i le for nordavinden. Kort vei til flotte turstier.

 

Se våre aktiviteter på Kystmuseet i Øygarden.

 

5. Utforsk et av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa!

Fjell Festning ble bygget av tyskerene og spilte en nøkkelrolle i forsvaret av Bergen under 2. verdenskrig. Festningen ligger på et platå vest på Sotra, 176 meter over havet, og holder til i et populært turområde. På det vidstrakte platået er det et rikt dyre- og fugleliv. Det er ikke uvanlig å se havørn tett på kaféen i kanontårnet! Nede i den fjorten meter djupe Kanonbrønnen kan du utforske spennende utstillinger. Les mer om museumsbesøket og veibeskrivelse.

Opplev Fjell Festning.

 

6. Lær om tragedien som rammet bygden Telavåg under 2. verdenskrig!

Den 30. april 1942 ble det lille kystsamfunnet Telavåg på Sotra jevnet med jorden. Drapet på en norsk agent og to Gestapo-offiserer utløste Telavågtragedien. Denne dramatiske hendelsen i Norges krigshistorie kan du bli kjent med på Nordsjøfartmuseet. Nordsjøfarten beskriver hvordan kystsamfunnet var aktivt i motstandsarbeidet under krigen. Kom tett på de sterke historiene på museet og ute i naturen. I kaféen og på uteterrassen kan du nyte en kopp kaffe til den spektakulære havutsikten. Kombiner museumsbesøket med en tur i de vakre Nordsjøløypene! Les mer om utstillingeropplevelser og aktiviteter.

Besøk Nordsjøfartmuseet i Telavåg.

 

7. Krigshistorie og friluftsliv midt i øyriket!

På vakre Herdla, midt i naturreservatet, finner du nye Herdla Museum med utstillinger om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet Gul-16. Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv. Etter en 45 minutters kjøretur fra Bergen til Herdla Fort, finner du det perfekte utgangspunkt for både å besøke fuglereservatet, badestrender, padle kano, fiske og se restene av den tyske festningen på øya.

Besøk Herdla Museum

 

8. Lær om motstandskampen og de hvite englene i Matrefjellene!

Bjørn West Museet har navnet sitt etter den norske geriljabasen som holdt til i Matrefjellene de siste månedene av 2. verdenskrig. På museet finner du en større samling av våpen, utstyr og personlige effekter som hørte til Bjørn West-soldatene og lokalbefolkningen i bygdene rundt basen. Fjellene ligger her fortsatt, innbydende og klare for å gi deg turopplevelser du sent vil glemme. Tar du turen hit, vil du kjenne både den rike historien og natur- og kultur-verdiane på pulsen! 

Opplev Bjørn West Museet.

 

Se et utvalg av ting å gjøre på museene her

Våre utstillinger.