Nyheter

Velkommen tilbake til Museum Vest!

I tråd med nye retningslinjer fra Folkehelseinstituttet åpner flere av våre museer dørene for besøkende, med visse begrensninger. Vi gleder oss til å se dere!

Kom tett på historien med daglig omvisning på Norges Fiskerimuseum
Norges Fiskerimuseum åpner for publikum 25.mai. Her kan du få den ultimate museumsopplevelsen og gå gjennom 1700-talls sjøboder sammen med en guide!

• Mandag-fredag kl.12.00-12.45
• Pris: 100,-
• Billetter forhåndsbestilles på fiskeri@museumvest.no
• Museumsbutikken er åpen

Norges Fiskerimuseum er opptatt av, og oppdatert på, de til enhver tid gjeldende smitteverntiltak. For å gi publikum en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer på omvisninger til maks 10 stk. Dette for å sikre minimum 1 m avstand. Desinfeksjonsmiddel tilbys. Nærmere informasjon får du på museet.

 

Utforsk sjøfartshistorien på Bergens Sjøfartsmuseum
Bergens Sjøfartsmuseum åpnet dørene 18 mai. Her får du innblikk i norsk sjøfartshistorie og skipsfartens utvikling fra de eldste tider til i dag. Utforsk museets utstillinger og bli med på filmvisning i kinosalen!

• Museet tar imot besøkende for drop-in og omvisning
• Åpningstider er mandag-fredag kl.11-15
• Omvisninger for maks 15 personer alle hverdager kl.12.00-12.45. Billetter kan forhåndsbestilles på postsjofart@museumvest.no, eller tlf. 55 54 96 15/06. Skolegrupper o.l. kun etter avtale og maks en gruppe i museet om gangen.
• Pris inkl. omvisning: Voksne 100 kr. Student 60 kr. Barn under 16 år gratis.
• Museumsbutikken er åpen. Begrenset tilbud i kaféen.

Det er utarbeidet skriv med smitteverntiltak som besøkende må lese gjennom ved ankomst til museet. Les mer om våre smitteverntiltak her.

 

Opplev den hanseatiske verden med omvisning på Schøtstuene
Bli med på omvisning og gå i hanseatenes fotspor på Schøtstuene! Tirsdag 19.mai åpnet Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene dørene til hanseatenes vakre forsamlingsrom igjen.

• Tirsdag-fredag kl.12.00-12.45 og kl.14.00-14.45
• Pris: Voksne 130 kr. Barn under 16 år gratis.
• Billetter forhåndsbestilles på hanseatisk@museumvest.no eller tlf. 53 00 61 10

Salg av museumsvarer.

Museet er opptatt av, og oppdatert på, de til enhver tid gjeldende smitteverntiltak. For å gi publikum en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer på omvisninger til maks 12 stk. Dette for å sikre minimum 1 meters avstand.

 

Utstillinger i underjordiske ganger på Fjell Festning
Fjell Festning ønsker besøkende velkommen tilbake fra 26.mai. Festningen er størst i sitt slag i Norge og dermed blant de største enkeltstående festningsanleggene i Europa. Nede i den fjorten meter dype kanonbrønnen finner du utstillinger om bl.a. livet til soldatene, de sovjetiske krigsfangene som bygde festningen og slagkrysseren «Gneisenau».

• Tirsdag-torsdag kl.11.00-15.00
• Pris: Voksne 80 kr. Barn under 16 år gratis.
• Museumskafé og butikk er åpen

Vi er selvsagt opptatt av at alle som besøker Fjell Festning skal få en trygg og god opplevelse, og tar hensyn til de smitteverntiltak som til enhver tid gjelder. Alle besøkende må bruke desinfeksjonsmiddel som anvist ved ankomst. Det tilrettelegges for at man kan holde minst 1 meters avstand.

 

Velkommen til Nordsjøfartmuseet
Nordsjøfartmuseet i Telavåg kan besøkes igjen fra 31.mai. Frem til 1942 var Telavåg et lite og ukjent fiskersamfunn ytterst ved kysten. På museet kan du lære mer om motstandskampen som endte i tragedie og hvordan den lille bygda ble rammet under andre verdenskrig.

• Åpent alle dager 31.mai-1.juni kl.12.00-17.00 (inkl 1. og 2. pinsedag). Fra 2.juni-14.juni åpent tirsdag-fredag 11.00-16.00 og søndag 12.00-17.00.
• Pris: Voksne 90 kr. Student 70 kr. Barn under 16 år gratis.
• Skoleklasser (maks 30 stk) som ønsker omvisning må forhåndsbestille på nordsjofartmuseet@museumvest.no. Tlf: 53 00 61 50 (m) 48 14 11 67
• Åpen kafé og museumsbutikk

Museet tar hensyn til gjeldende smitteverntiltak. Desinfeksjonsmiddel tilbys ved ankomst og det tilrettelegges for å holde minst 1 meteres avstand. Mer informasjon om smittevernhensyn får du på museet.

 

Besøk vakre Herdla!
Midt i øyriket vest for Bergen ligger den vakre lille øya Herdla. Her finner du Herdla Museum. F.o.m. 25 mai kan du igjen besøke museet, som tilbyr utstillinger både om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet på øya. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet «Gul-16» som sank i 1943.Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv.  

• Åpent for bestilling tirsdag-fredag kl.12-17
• Museet tar imot grupper på opptil 20 personer om gangen, men åpner også forenkeltbesøkende til vanlig billettpris. Kontakt herdlamuseum@museumvest.no eller tlf: 970 94 729
• F.o.m 14 juni åpner kafé og museumsbutikk, og det vil være åpent for drop-in-besøk. Åpent torsdag-søndag kl.12-17.

Aktuelle smittevernhensyn tas, og det tilrettelegges for en trygg og god museumsopplevelse.


  

 

Kystmuseet i Øygarden kan igjen besøkes fra 02.juni.
• Åpent etter bestilling/avtale 2.juni-14.juni tirsdag-fredag 11.00-16.00. Museet tar imot grupper på 20 personer om gangen. Kontakt: kystmuseet@museumvest.no
• Pris: Voksne 90 kr. Barn under 16 år gratis.
• Skoleklasser (maks 30 stk) som ønsker omvisning, må forhåndsbestille på: kystmuseet@museumvest.no Tlf: 53 00 61 40
• Åpen kafé og museumsbutikk

Museet tar hensyn til gjeldende smitteverntiltak. Desinfeksjonsmiddel tilbys ved ankomst og det tilrettelegges for å holde minst 1 meteres avstand. Mer informasjon om smittevernhensyn får du på museet.

 

Spennende krigshistorie på Bjørn West Museet
Velkommen tilbake fra 2.juni! På Bjørn West Museet kommer du tett på historien om den dramatiske motstandskampen i Matrefjellene. Her fant de siste kampene i Europa under 2.verdenskrig sted.

• Åpent etter avtale. Museet tar imot grupper på 10 personer om gangen. Kontakt: Arnold.matre@museumvest.no. Tlf: 92 46 92 74
• Pris: Voksne 70 kr. Barn gratis.

Markeringen av frigjørings- og veterandagen 8.mai

I år er det 75 år siden de allierte vant krigen og Norge ble frigjort fra nazistisk okkupasjon. Markeringen av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen fredag 8. mai 2020, vil de fleste steder bli gjennomført i en annen form enn tidligere. Selv om koronapandemien setter sine begrensninger for markeringen, feirer Museum Vest i likhet med resten av landet vår frihet og hedrer våre veteraner.

Fotograf - Minnestøtten i Telavåg

Hva skjer?

Våre museer markerer frigjøringen denne uken på ulike måter.

Nordsjøfartmuseet i Telavåg
Velkommen på nett fredag 8. mai 12:00! I Øygarden blir det tale og kransenedlegging ved
minnestøtten i Telavåg ved ordfører Tom Georg Indrevik og veteran Ole-Asbjørn Fauske. Til stede på markeringen blir også representanter fra Forsvaret, leder av Nordsjøfartmuseet, Jenny Heggvik, og trompetist fra Sjøforsvarets Musikkorps, Sissel Grønlund.

På grunn av koronaepedemien blir kransenedleggingen gjennomført med et begrenset publikum på maks 30 personer. Smittevernhensyn blir tatt og avstandsreglene på 1.meter gjelder. Markeringen vil bli streamet på Øygarden kommunes nettsider, og senere gjort tilgjengeleg på nettsidene til Øygarden kommune og Museum Vest. KNM Hitra har også meldt sin ankomst.

Tidligere på dagen blir det lagt ned kranser ved Hjelme gamle kirke, Blomvåg kirke, Fjell Festning og Fjell kirke ved ordfører Tom Georg Indrevik, varaordfører Atle Dåvøy og Sotra og Øygarden forsvarsforening. Les mer her.

Herdla Museum
På Herdla i Askøy blir det markering klokken 11.30. Ordfører Siv Høgtun legger ned krans ved minnestøtten over de falne. Veteraner i Askøy kommune bistår ved kransenedleggelsen og holder appell, og det blir kulturinnslag ved Askøy kulturskole.

Arrangementet streames og blir direktesendt på Askøy kommunes facebook-side og kommunens hjemmeside. Link til direktesending finner du her.

Bjørn West- museet i Matre
Denne våren er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. For mange i områdene rundt Masfjordfjellene var perioden 15. oktober til 8. mai den mest dramatiske. Da foregikk det en storstilt oppbygging av en hemmelig norsk motstandsbevegelse i fjellene, like bak de tyske styrkene. Disse var, som de første siden kapitulasjonen juni 1940, under direkte kommando fra London.

Nå kan du lese sterke historier fra Masfjordfjellene våren for 75 år siden. Bjørn West-museet har gjort mange av hendelsene og fortellingene fra denne perioden tilgjengelig for publikum på sin Facebook-side.

Bergens Sjøfartsmuseum
På Bergens Sjøfartsmuseum markeres 8. mai-uken også digitalt. Det legges daglig ut historier på Facebook og Instagram om krigshistorien. Hovedfokuset er krigen til sjøs, og museet løfter frem gjenstander og foto fra samlingene.

Museum Vest-podcasten
Museum Vest sin podcast gir deg mangfoldige og kunnskapsrike lytteropplevelser. Her bringer våre formidlere, konservatorer, krigshistorikere og arkeologer museene til der du er! I løpet av 8-mai uken legges det ut tre sendinger:

- Konservator Lilli Ingvaldsen v/Bergens Sjøfartsmuseum forteller om krigsseilernes innsats og betydning for alliert seier i krigen. Hør episoden her.

- På selveste fredag 8. mai legges det ut to sendinger. Først en podcast om hvordan Museum Vest dokumenter og formidler krigshistorien, med spesielt fokus på hvilke historier museet formidler. Med i studio til å diskutere dette er Joakim Gusland (museumspedagog på Nordsjøfartmuseet), Gunnar Furre (leder på Herdla Museum), Vigleik Røkke Mathisen (leder Fjell festning) og Arnold Matre (leder Bjørn West Museet). Den tredje podcasten er et program med bonusmateriale. Her diskuteres det hvordan 8. mai ble feiret i 1945, om krigens relevans i dag, og hvilken rolle krigshistorie kan spille for lokal identitet.

Vi deler fortsatt museumsopplevelser med deg!

Selv om koronapandemien har ført til at våre fysiske visningssteder er stengt for publikum, vil vi fortsette å gi deg gode museumsopplevelser. La deg begeistre av interessante og gripende historier, betydningsfulle hendelser og fascinerende gjenstander!

Lytt til vår Podcast
Museum Vest sin podcast gir deg mangfoldige og kunnskapsrike lytteropplevelser. Her bringer våre formidlere, konservatorer, historikere og arkeologer museene til der du er. I podcasten kan du blant annet høre om Titanics forlis som har fascinert en hel verden i over hundre år.

Podcasten finner du her.

Følg oss på Youtube
På vår Youtube-kanal finner du flere videoer der spennende historier skildres. Det vil jevnlig legges ut nytt stoff, så det er bare å følge med. Her kan du blant annet se filmen Pakken - den gripende historien om lille Mindas opplevelser fra krigen og tapet av sin far.

Youtube-kanalen finner du her.

Våre samlinger - Digitalt Museum
Museum Vest har omfattende samlinger av gjenstander, foto, arkiv, bøker, audiovisuelt materiale og kulturhistoriske bygninger. Vi ønsker at så mye som mulig skal være tilgjengelige for publikum, og vil legge ut flere artikler fremover.

Samlingene på Digitalt museum finner du her.

Følg våre museer på Facebook:
Bjørn West Museet
Bergens Sjøfartsmuseum
Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene
Fjell Festning
Norges Fiskerimuseum
Nordsjøfartmuseet i Telavåg
Kystmuseet i Øygarden
Herdla Museum

Koronaviruset - museene våre er stengt for publikum

Kjære museumsbesøkende!

Som et tiltak for å begrense risiko for spredning av koronaviruset (COVID-19), holder alle museer i Museum Vest stengt for publikum inntil videre. Vi følger råd og restriksjoner fra norske myndigheter og Folkehelseinstituttet, og vil fortløpende oppdatere informasjonen.

Dette innebærer at alle arrangementer i denne perioden er utsatt eller avlyst. Vi følger situasjonen tett og vil informere publikum om eventuelle nye datoer. I mellomtiden kan du lese mer om våre digitale museumstilbud her.


Mer informasjon om coronaviruset i Norge og i kommunene våre museer er lokalisert i finner du her:

Folkehelseinstituttet

Bergen kommune

Øygarden kommune

Masfjorden kommune

Askøy kommune

Nå kan du kjøpe årskort hos Museum Vest!

Unn deg selv eller noen du er glad i et helt år med gode museumsopplevelser! Med Museum Vest sitt årskort kan du besøke alle våre avdelinger – så mange ganger du vil.

Årskortet kan kjøpes for 450 kroner på alle våre åtte avdelinger, og er gjeldende i ett år fra kjøpsdato. Det inkluderer ordinær inngang og ikke billetter til spesialarrangementer, konserter o.l. Årskortet gir 10 % rabatt i museumsbutikkene. 

Velkommen til:

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Norges Fiskerimuseum

Bergens Sjøfartsmuseum

Kystmuseet i Øygarden

Nordsjøfartmuseet

Herdla Museum

Fjell Festning

Bjørn West Museet

To blir til ett

Bergens Sjøfartsmuseum og Museum Vest har stødig kurs mot et spennende samarbeid og et enda bedre museumstilbud. De siste detaljene i avtalen er nå på plass, og 1.mai er sammenslåingen av museene et faktum. 

F.v.: Jenny Heggvik (konst. direktør, Museum Vest), Ruth Brudvik (styreleder, Museum Vest), Bjørn Sjaastad (styreleder, Bergens Sjøfartsmuseum) og Per Kristian Sebak (direktør, Bergens Sjøfartsmuseum)

Sammenslåingen vil markeres til våren, og direktørene for de to museene ser frem til et godt samarbeid og store faglige fordeler.

- Endelig er vi i mål! Vi gleder oss over å bli større og sterkere, og har en ambisjon om å bli det best besøkte museet på Vestlandet, sier en fornøyd Jenny Heggvik, konstituert direktør ved Museum Vest.

Et mål for konsolideringen er at museene sammen skal skape et nasjonalt tyngdepunkt for Norges forhold til havet. 

- Norges omfattende sjøfartshistorie trenger en sterkere fortellerstemme. Sammen vil vi bli en sentral forvalter av en av de aller viktigste kapitlene av vår historie, nemlig havet, påpeker Per Kristian Sebak, direktør ved Bergens Sjøfartsmuseum.   

Øyvind Stang blir ny direktør i Museum Vest

Øyvind Stang (52) blir ny direktør i Stiftelsen Museum Vest. Han tiltrer stillingen 1.desember.

- Styret i Museum Vest er svært fornøyd med å ha ansatt Øyvind Stang som ny direktør, sier styreleder Ruth Sølvi Brudvik.

- Sammen med dyktige medarbeidere, ser jeg frem til å videreutvikle Museum Vest til å bli et ledende museum på Vestlandet og i Norge, uttaler Øyvind Stang.

Den påtroppende direktøren har siden november 2018 vært administrasjonssjef i Museum Vest. Han har bred ledererfaring fra kulturbransjen, både i privat og offentlig sektor. Han har tidligere vært både daglig leder i Hordaland Røde Kors og kultursjef i Lindås kommune.

Stang beskriver Museum Vest som en enormt kunnskapsrik og spennende organisasjon, som på en unik måte knytter sammen temaene kyst-, sjøfart-, fiskeri-, hanseatisk- og krigshistorie.
- Museum Vest er en viktig institusjon – både i lokal og nasjonal målestokk. Vi har ansatte med høy kompetanse på både forskning, forvaltning og formidling. I vår ble Bergens Sjøfartsmuseum med på laget, og vi er nå et av de største museene på Vestlandet. Vi ønsker å bli det best besøkte museet på Vestlandet. Jeg gleder meg til å være med på utviklingen av Museum Vest de neste årene, sier Stang.

Et innblikk i det levde livet ytterst ved havet

Torsdag 22.november lanserte Museum Vest og Sogelagene i Sund, Fjell og Øygarden kommune den 18.utgaven av den kulturhistoriske årboken Havstrilen - en unik lokal dokumentasjon.

Havstrilen er fylt med over 130 sider kulturhistorie, og inneholder bidrag og artikler som skildrer hverdagslivets små og store hendelser. Her kan man blant annet lese om broen som omskapte Sotra, russiske krigsfanger på Fjell Festning, samt helse og levekår på 1800-tallet. 

- Dette er spennende lesing som gir et helt unikt innblikk i det levde livet ytterst ved havet - både nå og før i tiden, sier redaktør og bidragsyter Vigleik Røkke Mathiesen ved Fjell Festning, Museum Vest. Han står bak artikkelen "Garden Fjell i den europeiske kultursoga".

Solen strålte og det var godt oppmøte på lanseringsarrangementet på Fjell Festning. Lanseringen ble markert med presentasjon av flere av bidragene, og det ble gitt en spesiell takk til Kjell Terje Dåvøy som gikk bort i mai. Han har vært den viktigste bidragsyteren til Havstrilen helt siden starten i 2001.

- Det er ingen tvil om at Havstrilen blir fattigere uten hans penn, sier Bjørg Christophersen, daglig leder på Kystmuseet i Øygarden, Museum Vest. 

I år er det satt ny rekord, og årboken består av hele 17 ulike bidrag fra de tre kommunene. 

- Havstrilen dokumenterer og ivaretar lokalhistorien vår på en helt spesiell måte, og det er utrolig spennende å være med å bidra. Vi skjønner ikke hvorfor ting har vært som de har vært, før vi virkelig tar et dypdykk i enkelthistoriene, sier Svein Eide, som har skrevet om den historiske utviklingen til kommunegrensene som nå skal sammenslås. 

Havstrilen koster 200 kr. og kan kjøpes i bokhandlere og på dagligvarebutikker i Fjell, Sund og Øygarden kommune, samt flere av Museum Vests museumsbutikker: Fjell Festning, Nordsjøfartmuseet i Telavåg, Kystmuseet i Øygarden og Norges Fiskerimuseum. 

Museum Vest og Bergens Sjøfartsmuseum er offisielt spleiset!

Sammenslåingen av Museum Vest og Bergens Sjøfartsmuseum er formalisert. Det ble torsdag markert med stor feiring «på dekk».

Øverst f.v.: Per Kristian Sebak (direktør, Bergens Sjøfartsmuseum), Kjell Haaland (nestleder KIRU, Hordaland fylkeskommune), Bjørn Sjaastad (styreleder, Bergens Sjøfartsmuseum). Nederst f.v.: Frida Blomgren (statssektretær, Kulturdepartementet) Jenny Heggvik (konst. direktør, Museum Vest), Ruth Brudvik (styreleder, Museum Vest), Marte Mjøs Pedersen (ordfører, Bergen kommune.

Torsdag 9.mai samlet gode kolleger, samarbeidspartnere og viktige støttespillere seg «på dekk» på Bergens Sjøfartsmuseum for å markere anledningen. God stemning, rød løper, heiste flagg, flotte taler og vakker musikk la grunnlaget for en svært vellykket feiring.

Spleiset på dekk

Underveis i programmet fikk representanter fra stat, kommune og fylke ta del i å lage en felles spleiseknute ledet av repslager ved Hardanger Fartøyvernsenter Ingunn Undrum. Tauspleisen skulle symbolisere sammenslåingen og det sterke samarbeidet museene imellom. Ved slutten av programmet nærmet det seg en fullstendig spleis, og direktører og styreledere fra begge museene tok i et siste tak. Den fullførte spleisen ble markert med trompetfanfare og stor applaus fra publikum.

Ser frem til fortsettelsen

Bergens Sjøfartsmuseum er den åttende avdelingen i Museum Vest, som fra tidligere inkluderer Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene, Norges Fiskerimuseum, Herdla Museum, Fjell Festning, Kystmuseet i Øygarden, Nordsjøfartmuseet og Bjørn West museet. Med det nye tilskuddet blir Museum Vest et av Hordalands best besøkte museer.


- Gjennom godt samarbeid vil vi jobbe mot å nå våre felles mål og bli et enda større museum! Vi gleder oss til fortsettelsen, sier en fornøyd konstituert direktør Jenny Heggvik.

Avdelingsdirektør ved Bergens Sjøfartsmuseum, Per Kristian Sebak er enig.

Dette er en stor dag! Sammen vil vi bli en sentral formidler av livet langs kysten og på havet, og gi Norges sjøfartshistorie en sterkere fortellerstemme.