Nyheter

To blir til ett

Bergens Sjøfartsmuseum og Museum Vest har stødig kurs mot et spennende samarbeid og et enda bedre museumstilbud. De siste detaljene i avtalen er nå på plass, og 1.mai er sammenslåingen av museene et faktum. 

F.v.: Jenny Heggvik (konst. direktør, Museum Vest), Ruth Brudvik (styreleder, Museum Vest), Bjørn Sjaastad (styreleder, Bergens Sjøfartsmuseum) og Per Kristian Sebak (direktør, Bergens Sjøfartsmuseum)

Sammenslåingen vil markeres til våren, og direktørene for de to museene ser frem til et godt samarbeid og store faglige fordeler.

- Endelig er vi i mål! Vi gleder oss over å bli større og sterkere, og har en ambisjon om å bli det best besøkte museet på Vestlandet, sier en fornøyd Jenny Heggvik, konstituert direktør ved Museum Vest.

Et mål for konsolideringen er at museene sammen skal skape et nasjonalt tyngdepunkt for Norges forhold til havet. 

- Norges omfattende sjøfartshistorie trenger en sterkere fortellerstemme. Sammen vil vi bli en sentral forvalter av en av de aller viktigste kapitlene av vår historie, nemlig havet, påpeker Per Kristian Sebak, direktør ved Bergens Sjøfartsmuseum.   

Et innblikk i det levde livet ytterst ved havet

Torsdag 22.november lanserte Museum Vest og Sogelagene i Sund, Fjell og Øygarden kommune den 18.utgaven av den kulturhistoriske årboken Havstrilen - en unik lokal dokumentasjon.

Havstrilen er fylt med over 130 sider kulturhistorie, og inneholder bidrag og artikler som skildrer hverdagslivets små og store hendelser. Her kan man blant annet lese om broen som omskapte Sotra, russiske krigsfanger på Fjell Festning, samt helse og levekår på 1800-tallet. 

- Dette er spennende lesing som gir et helt unikt innblikk i det levde livet ytterst ved havet - både nå og før i tiden, sier redaktør og bidragsyter Vigleik Røkke Mathiesen ved Fjell Festning, Museum Vest. Han står bak artikkelen "Garden Fjell i den europeiske kultursoga".

Solen strålte og det var godt oppmøte på lanseringsarrangementet på Fjell Festning. Lanseringen ble markert med presentasjon av flere av bidragene, og det ble gitt en spesiell takk til Kjell Terje Dåvøy som gikk bort i mai. Han har vært den viktigste bidragsyteren til Havstrilen helt siden starten i 2001.

- Det er ingen tvil om at Havstrilen blir fattigere uten hans penn, sier Bjørg Christophersen, daglig leder på Kystmuseet i Øygarden, Museum Vest. 

I år er det satt ny rekord, og årboken består av hele 17 ulike bidrag fra de tre kommunene. 

- Havstrilen dokumenterer og ivaretar lokalhistorien vår på en helt spesiell måte, og det er utrolig spennende å være med å bidra. Vi skjønner ikke hvorfor ting har vært som de har vært, før vi virkelig tar et dypdykk i enkelthistoriene, sier Svein Eide, som har skrevet om den historiske utviklingen til kommunegrensene som nå skal sammenslås. 

Havstrilen koster 200 kr. og kan kjøpes i bokhandlere og på dagligvarebutikker i Fjell, Sund og Øygarden kommune, samt flere av Museum Vests museumsbutikker: Fjell Festning, Nordsjøfartmuseet i Telavåg, Kystmuseet i Øygarden og Norges Fiskerimuseum. 

Museum Vest og Bergens Sjøfartsmuseum er offisielt spleiset!

Sammenslåingen av Museum Vest og Bergens Sjøfartsmuseum er formalisert. Det ble torsdag markert med stor feiring «på dekk».

Øverst f.v.: Per Kristian Sebak (direktør, Bergens Sjøfartsmuseum), Kjell Haaland (nestleder KIRU, Hordaland fylkeskommune), Bjørn Sjaastad (styreleder, Bergens Sjøfartsmuseum). Nederst f.v.: Frida Blomgren (statssektretær, Kulturdepartementet) Jenny Heggvik (konst. direktør, Museum Vest), Ruth Brudvik (styreleder, Museum Vest), Marte Mjøs Pedersen (ordfører, Bergen kommune.

Torsdag 9.mai samlet gode kolleger, samarbeidspartnere og viktige støttespillere seg «på dekk» på Bergens Sjøfartsmuseum for å markere anledningen. God stemning, rød løper, heiste flagg, flotte taler og vakker musikk la grunnlaget for en svært vellykket feiring.

Spleiset på dekk

Underveis i programmet fikk representanter fra stat, kommune og fylke ta del i å lage en felles spleiseknute ledet av repslager ved Hardanger Fartøyvernsenter Ingunn Undrum. Tauspleisen skulle symbolisere sammenslåingen og det sterke samarbeidet museene imellom. Ved slutten av programmet nærmet det seg en fullstendig spleis, og direktører og styreledere fra begge museene tok i et siste tak. Den fullførte spleisen ble markert med trompetfanfare og stor applaus fra publikum.

Ser frem til fortsettelsen

Bergens Sjøfartsmuseum er den åttende avdelingen i Museum Vest, som fra tidligere inkluderer Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene, Norges Fiskerimuseum, Herdla Museum, Fjell Festning, Kystmuseet i Øygarden, Nordsjøfartmuseet og Bjørn West museet. Med det nye tilskuddet blir Museum Vest et av Hordalands best besøkte museer.


- Gjennom godt samarbeid vil vi jobbe mot å nå våre felles mål og bli et enda større museum! Vi gleder oss til fortsettelsen, sier en fornøyd konstituert direktør Jenny Heggvik.

Avdelingsdirektør ved Bergens Sjøfartsmuseum, Per Kristian Sebak er enig.

Dette er en stor dag! Sammen vil vi bli en sentral formidler av livet langs kysten og på havet, og gi Norges sjøfartshistorie en sterkere fortellerstemme.

Øyvind Stang blir ny direktør i Museum Vest

Øyvind Stang (52) blir ny direktør i Stiftelsen Museum Vest. Han tiltrer stillingen 1.desember.

- Styret i Museum Vest er svært fornøyd med å ha ansatt Øyvind Stang som ny direktør, sier styreleder Ruth Sølvi Brudvik.

- Sammen med dyktige medarbeidere, ser jeg frem til å videreutvikle Museum Vest til å bli et ledende museum på Vestlandet og i Norge, uttaler Øyvind Stang.

Den påtroppende direktøren har siden november 2018 vært administrasjonssjef i Museum Vest. Han har bred ledererfaring fra kulturbransjen, både i privat og offentlig sektor. Han har tidligere vært både daglig leder i Hordaland Røde Kors og kultursjef i Lindås kommune.

Stang beskriver Museum Vest som en enormt kunnskapsrik og spennende organisasjon, som på en unik måte knytter sammen temaene kyst-, sjøfart-, fiskeri-, hanseatisk- og krigshistorie.
- Museum Vest er en viktig institusjon – både i lokal og nasjonal målestokk. Vi har ansatte med høy kompetanse på både forskning, forvaltning og formidling. I vår ble Bergens Sjøfartsmuseum med på laget, og vi er nå et av de største museene på Vestlandet. Vi ønsker å bli det best besøkte museet på Vestlandet. Jeg gleder meg til å være med på utviklingen av Museum Vest de neste årene, sier Stang.

Nå kan du kjøpe årskort hos Museum Vest!

Unn deg selv eller noen du er glad i et helt år med gode museumsopplevelser! Med Museum Vest sitt årskort kan du besøke alle våre avdelinger – så mange ganger du vil.

Årskortet kan kjøpes for 450 kroner på alle våre åtte avdelinger, og er gjeldende i ett år fra kjøpsdato. Det inkluderer ordinær inngang og ikke billetter til spesialarrangementer, konserter o.l. Årskortet gir 10 % rabatt i museumsbutikkene. 

Velkommen til:

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Norges Fiskerimuseum

Bergens Sjøfartsmuseum

Kystmuseet i Øygarden

Nordsjøfartmuseet

Herdla Museum

Fjell Festning

Bjørn West Museet

Koronaviruset - museene våre er stengt

Kjære museumsbesøkende!

Som et tiltak for å begrense risiko for spredning av koronaviruset (COVID-19), vil alle museer i Museum Vest stenge fra og med fredag 13.mars. Vi stenger holder i første omgang stengt til og med 19.april. Vi følger råd og restriksjoner fra norske myndigheter og Folkehelseinstituttet, og vil fortløpende oppdatere informasjonen.

Dette innebærer at alle arrangementer i denne perioden er utsatt eller avlyst. Vi følger situasjonen tett og vil informere publikum om eventuelle nye datoer.
Mer informasjon om coronaviruset i Norge og i kommunene våre museer er lokalisert i finner du her:

Folkehelseinstituttet

Bergen kommune

Øygarden kommune

Masfjorden kommune

Askøy kommune