Høstferie på Museum Vest

Oppdag og utforsk steder som betyr noe i høstferien! Museum Vest sine åtte museer i Bergen og omegn tilbyr en uslåelig kombinasjon av historie, kultur, natur og aktiviteter. Bli bedre kjent med Norges rike kyst-, fiskeri- og sjøfartshistorie, den sterke krigshistorien og verdensarven som restaureres for våre kommende generasjoner.

I tillegg til spennende utstillinger tilbyr vi også flotte kafé og turmuligheter - enten du kommer alene, med en god venn eller familien.

1. Velkommen inn i hanseatenes mystiske og spennende verden!

Guider ønsker velkommen til SchøtstueneBli med på en historisk vandring i hanseatenes fotspor på Bryggen og de vakre Schøtstuene. Bryggens smale passasjer holder på mange hemmeligheter. Hva vet du om Bergen og hansatiden? Et museumsbesøk på Det Hanseatiske museum og Schøtstuene lar deg utforske alle sider av hanseatenes liv – fra det unike handelsnettverket til hverdagslivet på Bryggen.

Museet er åpent hver dag 11-15.
I høstferien (uke 40 OG 41) tilbyr museet familieomvisninger, aktiviteter og skattejakt.

2. La deg inspirere av ekte fiskerhistorier!

Beffen og Norges FiskerimuseumPå Norges Fiskerimuseum kan du oppleve interaktive og lekne utstillinger og aktiviteter. Her kan hele familien ta et dypdykk i fortellinger om fiskeri-og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge og vårt fiskerike hav. I havnen kan du låne en miljøkajakk, leie en robåt eller utforske sjødyr i fjæra. Nyt kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt på museumskafeen Bod24

Museet er åpent tirsdag - søndag 11-15. 
I høstferien (uke 41) er museet åpent alle dager 11-15. 

3. Norges største sjøfartsmuseum fyller 100 år i år!

Barn bygger båt på Bergens SjøfartsmuseumPå Bergens Sjøfartsmuseum kan du bli med på en interessant vandring som forteller om Norges forhold til havet gjennom hundrevis av år – det hele rikt illustrert med flotte modeller, båter i full størrelse, arkeologiske funn og spennende gjenstander. Barna kan utforske skipsdekket, gå i det gamle styrhuset til "Statsraad Lehmkuhl", kikke inn i en ekte kanon, bli med på skattejakt, se film og mye mer. Ny utstilling om Cruisebyen Bergen.

Museet er åpent hver dag 11-15.
Aktiviteter hver dag i høstferien (uke 41)!

4. Aktiviteter og utstillinger om kysten!

Jente med fiskestang på Kystmuseet i ØygardenFå steder er den historiske tidslinjen så synlig som ved Kystmuseet i Øygarden. Her, midt i det moderne oljeeventyret, kan du se hvordan mennesker gjennom tidene har levd og overlevd ved å utnytte naturen og naturressursene rundt seg. Museet har en flott kafé, utleie av kano og robåt og flotte bademuligheter. Omkranset av vakker kystnatur finner du også mange turmuligheter. På gjestekaien kan du legge til med båt!

Museet er åpent søndager 12-17 i september og oktober.
I høstferien (uke 41) er museet åpent:

  • Tirsdag 12.10: Åpent 10-14
  • Onsdag 13.10: Åpent 10-15 Aktivitet i smia 10-14, onsdagskafé frem til 15
  • Torsdag 14.10: Åpent 10-14

5. Utforsk et av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa!

Kanonen på Fjell FestningFjell Festning ble bygget av tyskerene og spilte en nøkkelrolle i forsvaret av Bergen under 2. verdenskrig. Festningen ligger på et platå vest på Sotra, 176 meter over havet, og holder til i et populært turområde. På det vidstrakte platået er det et rikt dyre- og fugleliv. Det er ikke uvanlig å se havørn tett på kaféen i kanontårnet! Nede i den fjorten meter djupe Kanonbrønnen kan du utforske spennende utstillinger. Les mer om museumsbesøket og veibeskrivelse.

NB! Området er åpent - men museet er stengt i oktober grunnet ombygging. 
I november og desember er museet åpent lørdager og søndager 11-16.

6. Lær om tragedien som rammet bygden Telavåg under 2. verdenskrig!

Nordsjøfartmuseet i Telavåg - kaffe på terrassenDen 30. april 1942 ble det lille kystsamfunnet Telavåg på Sotra jevnet med jorden. Drapet på en norsk agent og to Gestapo-offiserer utløste Telavågtragedien. Denne dramatiske hendelsen i Norges krigshistorie kan du bli kjent med på Nordsjøfartmuseet. Nordsjøfarten beskriver hvordan kystsamfunnet var aktivt i motstandsarbeidet under krigen. Kom tett på de sterke historiene på museet og ute i naturen. I kaféen og på uteterrassen kan du nyte en kopp kaffe til den spektakulære havutsikten. Kombiner museumsbesøket med en tur i de vakre Nordsjøløypene! Les mer om utstillingeropplevelser og aktiviteter.

Museet er åpent hver søndag 12-17.
I høstferien (uke 41) er museet åpent mandag - fredag: 11-16.  

7. Krigshistorie og friluftsliv midt i øyriket!

Herdla Museum - jagerflyPå vakre Herdla, midt i naturreservatet, finner du nye Herdla Museum med utstillinger om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet Gul-16. Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv. Etter en 45 minutters kjøretur fra Bergen til Herdla Fort, finner du det perfekte utgangspunkt for både å besøke fuglereservatet, badestrender, fiske og se restene av den tyske festningen på øya.

I vinterhalvåret er museet er åpent søndager 12-17.
PS! Naturreservatet på Valen og de fine asfalterte stiene rundt torpedobatteriet og fortet kan besøkes når som helst.

8. Lær om motstandskampen og de hvite englene i Matrefjellene!

Bjørn West Museet - ungdommer i passasjenBjørn West Museet har navnet sitt etter den norske geriljabasen som holdt til i Matrefjellene de siste månedene av 2. verdenskrig. På museet finner du en større samling av våpen, utstyr og personlige effekter som hørte til Bjørn West-soldatene og lokalbefolkningen i bygdene rundt basen. Fjellene ligger her fortsatt, innbydende og klare for å gi deg turopplevelser du sent vil glemme. Tar du turen hit, vil du kjenne både den rike historien og natur- og kultur-verdiane på pulsen! 

Bjørn West Museet i Matre er åpent etter avtale (56 36 63 00). 
PS! Det er noen utendørs utstillinger, så stikk gjerne innom.

 

Se et utvalg av ting å gjøre på museene her