Markeringen av frigjørings- og veterandagen 8.mai

I år er det 75 år siden de allierte vant krigen og Norge ble frigjort fra nazistisk okkupasjon. Markeringen av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen fredag 8. mai 2020, vil de fleste steder bli gjennomført i en annen form enn tidligere. Selv om koronapandemien setter sine begrensninger for markeringen, feirer Museum Vest i likhet med resten av landet vår frihet og hedrer våre veteraner.

Fotograf - Minnestøtten i Telavåg

Hva skjer?

Våre museer markerer frigjøringen denne uken på ulike måter.

Nordsjøfartmuseet i Telavåg
Velkommen på nett fredag 8. mai 12:00! I Øygarden blir det tale og kransenedlegging ved
minnestøtten i Telavåg ved ordfører Tom Georg Indrevik og veteran Ole-Asbjørn Fauske. Til stede på markeringen blir også representanter fra Forsvaret, leder av Nordsjøfartmuseet, Jenny Heggvik, og trompetist fra Sjøforsvarets Musikkorps, Sissel Grønlund.

På grunn av koronaepedemien blir kransenedleggingen gjennomført med et begrenset publikum på maks 30 personer. Smittevernhensyn blir tatt og avstandsreglene på 1.meter gjelder. Markeringen vil bli streamet på Øygarden kommunes nettsider, og senere gjort tilgjengeleg på nettsidene til Øygarden kommune og Museum Vest. KNM Hitra har også meldt sin ankomst.

Tidligere på dagen blir det lagt ned kranser ved Hjelme gamle kirke, Blomvåg kirke, Fjell Festning og Fjell kirke ved ordfører Tom Georg Indrevik, varaordfører Atle Dåvøy og Sotra og Øygarden forsvarsforening. Les mer her.

Herdla Museum
På Herdla i Askøy blir det markering klokken 11.30. Ordfører Siv Høgtun legger ned krans ved minnestøtten over de falne. Veteraner i Askøy kommune bistår ved kransenedleggelsen og holder appell, og det blir kulturinnslag ved Askøy kulturskole.

Arrangementet streames og blir direktesendt på Askøy kommunes facebook-side og kommunens hjemmeside. Link til direktesending finner du her.

Bjørn West- museet i Matre
Denne våren er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. For mange i områdene rundt Masfjordfjellene var perioden 15. oktober til 8. mai den mest dramatiske. Da foregikk det en storstilt oppbygging av en hemmelig norsk motstandsbevegelse i fjellene, like bak de tyske styrkene. Disse var, som de første siden kapitulasjonen juni 1940, under direkte kommando fra London.

Nå kan du lese sterke historier fra Masfjordfjellene våren for 75 år siden. Bjørn West-museet har gjort mange av hendelsene og fortellingene fra denne perioden tilgjengelig for publikum på sin Facebook-side.

Bergens Sjøfartsmuseum
På Bergens Sjøfartsmuseum markeres 8. mai-uken også digitalt. Det legges daglig ut historier på Facebook og Instagram om krigshistorien. Hovedfokuset er krigen til sjøs, og museet løfter frem gjenstander og foto fra samlingene.

Museum Vest-podcasten
Museum Vest sin podcast gir deg mangfoldige og kunnskapsrike lytteropplevelser. Her bringer våre formidlere, konservatorer, krigshistorikere og arkeologer museene til der du er! I løpet av 8-mai uken legges det ut tre sendinger:

- Konservator Lilli Ingvaldsen v/Bergens Sjøfartsmuseum forteller om krigsseilernes innsats og betydning for alliert seier i krigen. Hør episoden her.

- På selveste fredag 8. mai legges det ut to sendinger. Først en podcast om hvordan Museum Vest dokumenter og formidler krigshistorien, med spesielt fokus på hvilke historier museet formidler. Med i studio til å diskutere dette er Joakim Gusland (museumspedagog på Nordsjøfartmuseet), Gunnar Furre (leder på Herdla Museum), Vigleik Røkke Mathisen (leder Fjell festning) og Arnold Matre (leder Bjørn West Museet). Den tredje podcasten er et program med bonusmateriale. Her diskuteres det hvordan 8. mai ble feiret i 1945, om krigens relevans i dag, og hvilken rolle krigshistorie kan spille for lokal identitet.