Vår på museet

Oppdag og utforsk steder som betyr noe denne våren! Museum Vest sine åtte museer i Bergen og omegn tilbyr en uslåelig kombinasjon av historie, kultur, natur og aktiviteter. Bli bedre kjent med Norges rike kyst-, fiskeri- og sjøfartshistorie, den sterke krigshistorien og verdensarven som restaureres for våre kommende generasjoner.

I tillegg til spennende utstillinger tilbyr vi også flotte kafé og turmuligheter - enten du kommer alene, med en god venn eller familien. Ikke alt holder åpent, men du kan likevel få et fint besøk.

NB! Ukrainske flyktninger kommer gratis inn på våre museer! Les mer her.

NB! Barn under 18 år kommer alltid gratis inn på våre museer! Barn u/12 år kun i følge med voksen.

1. Velkommen inn i hanseatenes mystiske og spennende verden!

Bli med på en historisk vandring i hanseatenes fotspor på Bryggen og de vakre Schøtstuene. Bryggens smale passasjer holder på mange hemmeligheter. Hva vet du om Bergen og hansatiden? Et museumsbesøk på Det Hanseatiske museum og Schøtstuene lar deg utforske alle sider av hanseatenes liv – fra det unike handelsnettverket til hverdagslivet på Bryggen.

Schøtstuene holder åpent daglig kl.11-15 med omvisninger lørdager og søndager kl.12 på norsk, kl.13 på engelsk og kl.14 for barnefamilier.

2. La deg inspirere av ekte fiskerhistorier!

På Norges Fiskerimuseum kan du oppleve interaktive og lekne utstillinger og aktiviteter. Her kan hele familien ta et dypdykk i fortellinger om fiskeri- og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge og vårt fiskerike hav. Robåtutleie.
Nyt kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt på museumskafeen Bod24

Museet er åpent hver dag 11-15.

3. Fra vikingtid til cruiseskip

På Bergens Sjøfartsmuseum kan du bli med på en interessant vandring som forteller om Norges forhold til havet gjennom hundrevis av år – det hele rikt illustrert med flotte modeller, båter i full størrelse, arkeologiske funn og spennende gjenstander. Barna kan utforske skipsdekket, gå i det gamle styrhuset til "Statsraad Lehmkuhl", kikke inn i en ekte kanon, bli med på skattejakt, se film og mye mer. 

Frem til mai er museet er åpent hver dag 11-15

4. Aktiviteter og utstillinger om kysten!

Jente med fiskestang på Kystmuseet i ØygardenFå steder er den historiske tidslinjen så synlig som ved Kystmuseet i Øygarden. Her, midt i det moderne oljeeventyret, kan du se hvordan mennesker gjennom tidene har levd og overlevd ved å utnytte naturen og naturressursene rundt seg. Museet har en flott kafé, utleie av kano og robåt og flotte bademuligheter. Omkranset av vakker kystnatur finner du også mange turmuligheter. På gjestekaien kan du legge til med båt!

I april er museet er åpent hver onsdag 12-15 (onsdagskafé) og søndag 12-17. 
Museumsområdet med kai og strand er tilgjengelig.

5. Utforsk et av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa!

Fjell Festning ble bygget av tyskerene og spilte en nøkkelrolle i forsvaret av Bergen under 2. verdenskrig. Festningen ligger på et platå vest på Sotra, 176 meter over havet, og holder til i et populært turområde. På det vidstrakte platået er det et rikt dyre- og fugleliv. Det er ikke uvanlig å se havørn tett på kaféen i kanontårnet! Nede i den fjorten meter djupe Kanonbrønnen kan du utforske spennende utstillinger. Les mer om museumsbesøket og veibeskrivelseStolpejakt.

I april er museet åpent tirsdag - søndag 11-16. 
Hele området med løpegraver og bunkerser er åpent og tilgjengelig hele året. PS! Barnevognvennlig. 

6. Lær om tragedien som rammet bygden Telavåg under 2. verdenskrig!

Den 30. april 1942 ble det lille kystsamfunnet Telavåg på Sotra jevnet med jorden. Drapet på en norsk agent og to Gestapo-offiserer utløste Telavågtragedien. Denne dramatiske hendelsen i Norges krigshistorie kan du bli kjent med på Nordsjøfartmuseet. Nordsjøfarten beskriver hvordan kystsamfunnet var aktivt i motstandsarbeidet under krigen. Kom tett på de sterke historiene på museet og ute i naturen. I kaféen og på uteterrassen kan du nyte en kopp kaffe til den spektakulære havutsikten. Kombiner museumsbesøket med en tur i de vakre Nordsjøløypene! Les mer om utstillingeropplevelser og aktiviteter.

Familietur til Selstøbuene 24. april kl 13-17.

I april er museet åpent søndager 12-17. 
Du kan også få med deg historien via appen Telavåg 1942. Bruk kartet og gå rundt i Telavåg, eller ta en virtuell rundtur fra sofakroken.

7. Krigshistorie og friluftsliv midt i øyriket!

Herdla Museum - jagerflyPå vakre Herdla, midt i naturreservatet, finner du nye Herdla Museum med utstillinger om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Museets hovedattraksjon er det tyske jagerflyet Gul-16. Herdla er det perfekte turmålet for deg som vil kombinere museumsbesøk og friluftsliv. Etter en 45 minutters kjøretur fra Bergen til Herdla Fort, finner du det perfekte utgangspunkt for både å besøke fuglereservatet, badestrender, fiske og se restene av den tyske festningen på øya. Utstilling "En dag i historien" som viser portrett av 16 ungdommer som overlevde terroren på Utøya. Stolpejakt.

Frem til midten av juni er museet og kaféen åpent lørdag og søndag 12-17.
PS! Naturreservatet på Valen og de fine asfalterte stiene rundt torpedobatteriet og fortet kan besøkes når som helst. Barnevognvennlig.

8. Lær om motstandskampen og de hvite englene i Matrefjellene!

Bjørn West Museet - ungdommer i passasjenBjørn West Museet har navnet sitt etter den norske geriljabasen som holdt til i Matrefjellene de siste månedene av 2. verdenskrig. På museet finner du en større samling av våpen, utstyr og personlige effekter som hørte til Bjørn West-soldatene og lokalbefolkningen i bygdene rundt basen. Fjellene ligger her fortsatt, innbydende og klare for å gi deg turopplevelser du sent vil glemme. Tar du turen hit, vil du kjenne både den rike historien og natur- og kulturverdiene på pulsen! 

Bjørn West Museet i Matre åpner sesongen 1. mai, men kan åpnes etter avtale (56 36 63 00). 
PS! Det er noen utendørs utstillinger, så stikk gjerne innom om du er forbi eller ønsker å starte søndagsturen herfra.